+47-90048589 - Byrge Skottvoll, Orkanger, Norway
     

Polering av tre og lakk.

Polering er å slipe en overflate med fint slipemiddel for å oppnå en glatt og glansfull overflate.

For å forstå hva som skjer når vi polerer et stykke arbeid, så må vi forstå hvorfor arbeidsstykket er matt. Når vi ser på en upolert overflate, så vil lyset som reflekteres fra overflaten spres forskjellig. Årsaken er at overflaten til arbeidsstykket består av ulike riper og groper. Jo mindre riper og groper desto mindre lys vil spres vilkårlig og derav en blank overflate. En overflate som sprer lyset jevnt (for eksempel speil) oppfattes som blank. Ønsker vi eller forventer vi at et arbeidstykke skal ha en blank overflate, så vil arbeidstykket være mer attraktivt.

For å oppnå en høyglanset overflate må vi derfor redusere størrelsen på ripene på overflaten av objektet.

For å oppnå dette kan vi bruke en prosess som ligner den metoden vi bruker når vi sliper med sandpapir, dvs. vi starter med grovkornet slipepapir og jobber oss gjennom finere og finere slipepapir inntil vi oppnår ønsket finhet på overflaten

Noen ord om sikkerhet.

Bruk alltid vernebriller og kjøp gode vernebriller. Vernebriller er så rimelige, at det å ikke bruke dem er unaturlig. Påfør alltid polervoksen på den delen av polerskiva som roterer fra deg.

polering OKpolering feil

Egenskaper til polerskivene.

Polerskiver (eng = mop) lages i forskjellige hardheter og av forskjellige materialer. Det vanlige er rent bomull eventuelt sammen med andre materialer. De harde polerskivene avvirker mer materiale enn de myke. For å øke hardheten kan polerskivene være sydd (eng = stitched). De mykeste polerskivene brukes også for påføring av voks til overflaten på arbeidstykket.

Til polering av tre anbefaler jeg disse tre polerskivene:

  
  • Løs ikke sydd polerskive B-kvalitet
  • Løs ikke sydd polerskive G-kvalitet
  • Løs ikke sydd polerskive WDR-kvalitet

B-kvalitet er den hardeste, mens WDR-kvalitet er den mykeste.

Kort om polervoks

Polervoks lages med forskjellige slipegrader. Vokskubbene er vanligvis fargekodet for å kunne skille dem fra hverandre. Menzerna er en tysk produsent av polervoks, se referanseliste nederst. De leveres i forskjellige vektstørrelser. For den vanlige tredreier er 1/8 kg eller 1/4 kg tilstrekkelig for et langt liv.

Prosedyre for polering.

Forbered overflaten for polering med slipepapir av god kvalitet. For plast og tre anbefales det å pusse med slipepapir opp til 400 eller aller best, opp til 600 korning. Indasa og Mirka er produsenter av slipepapir med god kvalitet. Vær svært nøye med å fjerne fiberreisning på tre. Bruk Acryl eller Cellulose sanding sealer. Velg riktig Sanding Sealer tilpasset den endelige overflatebehandlingen.

Vær nøye med å fjerne alt slipestøv og slipekorn før polering. Fjern også all slipestøv og slipekorn mellom hvert trinn i pusseprosessen.

Poler deretter i denne rekkefølgen:

  
  • 113GZ Tripoli Brun B grade loose mop
  • Glosswax 16 Beige G loose mop
  • P175 Yellow WDR loose mop

Ved polering av lakk bruker vi IKKE 113GZ Tripoli, men starter med Gloswax 16.

Bruk riktig polerskive for tilhørende voks.

For lack anbefaler noen å starte med Glosswax 16 sammen med slipepapir med korning 1000-1500.

Påfør polervoks på polerskiva slik at den akkurat tar farge. Ikke påfør for mye polervoks. For store emner så påfør heller polervoks i flere omganger. Poler emnet ved å føre det med et bestemt, men ikke for hardt trykk mot polerskiva.

Prinsippet for polering er å bruke polerstoff som er mindre og mindre aggresiv (slipemiddel) sammen med polerskive som er mindre og mindre aggresiv.

Hvilken hastighet anbefales på polerskiva? Hastigheten er ikke kritisk, men bruk ikke for stor hastighet. En stor mop må kjøres på en lavere hastighet enn en liten mop. Husk, at desto høyere hastigheten er, desto hardere vil polerskiva oppfattes av emnet som poleres.

For ei polerskive med diameter 20 cm bruker jeg ca 600 rpm.

Vedlikehold av polerskiver

Polerskivene må av og til renses. Bruk avkapp og bruk en skarp kant. Før den skarpe kanten mot polerskiva et kort øyeblikk. Hensikten er kun å fjerne smuss i overflaten på polerskiva.

Overflatebehandling av produktet med carnuba voks

Bruk WDR-mop og påfør carnuba på moppen. Poler deretter carnubavoksen til produktet. Et tynt lag er nok.

Sammendrag.

Resultatet av poleringen avhenger av starttilstanden til produktet. Hvis overflaten som skal poleres er lakk eller plast, så kan en forbedre overflaten med å bruke slipepapir før polering.

Prosessen vil også avhenge av den ønskede tilstand av produktet. Noen ganger vil Glosswax 16 gi en god nok overflate.

Tips:

  
  • Bruk alltid kun samme polerskive til samme type polervoks.
  • Lagre alltid polerskivene tørt beskyttet mot støv
Se video om Polering av treverk
Video mangler

 

Kontakt meg

Grovavegen 6,
7300 Orkanger

+47 - 900 48 589

Dere er velkomne til et besøk. Ring på forhånd

Produksjon og Salg

Jeg lager det meste innenfor tredreide produkter – både rimelige produkter samt mer kunstneriske og eksklusive produkter.

Dreier også produkter på oppdrag.

Forsendelse

Varer sendes over hele landet med Posten eller Bring. Alle forsendelser er med sporing.