+47-90048589 - Byrge Skottvoll, Orkanger, Norway
     

Dreiing av store vaser

Tredreiing av store vaser gir et unikt produkt, men med få kjøpere. Store vaser er uvanlig og derav gir et godt blikkfang på utstillinger. Kunder og besøkende eller de som betrakter produktet forventer derfor svært god kvalitet. Både dreierteknisk og i overflatebehandling.

Nedenfor finner du en kortfattet beskrivelse for dreiing av store vaser

Se video om tredreiing av store vaser på Youtube

Tredreiing Vase. Tredreiing Vase

Se video om tredreiing av store vaser på Youtube

Fremgangsmåte ved dreiing av store vaser

1 -- Planlegging.

Dreiing avstore vaser krever mer forarbeid en ved dreiing av andre produkter. En må ha en plan før en lager emnet som skal bli til en vase. Det er nødvendig å ha en formening om hvilken form og størrelse vasen formodentlig skal ha.

2.1 -- Tredreiebenken

Se video om tredreiing av vaser på Youtube-

2.2 -- Håndverktøy.

Følgende verktøytyper kreves.

  
  • Motorsag til preparering av emne
  • Verktøy for utvendig dreiing
  • Verktøy for uthuling
  • Brille eller steady rest
  • Jumbo bakke

Med motorsag kapper en stokken til et passende emne. Til utvendig dreiing bruker jeg kraftig bollejern, vanlig slipt og langslipt, samt en stor skråmeisel.

Til innvendig uthuling finnes det et godt utvalg. Jeg bruker Woodcut Hollowing Tool til grovuthuling. Det skjærer godt, avvirker mye og er derfor raskt å jobbe med. Verktøyet er kort og når ikke langt inn i høye vaser.

For å hule ut lengre inn i vasen bruker jeg Hamlet Big Brother. Det har et mindre skjær. Et mindre skjær er en fordel for å unngå vibrasjoner på verktøy stammen eller akslingen. Med sidehåndtaket har en god kontroll på posisjonen til skjærhodet.

Til å utføre den endelige uthulingen trengs et verktøy hvor en kan styre og kontrollere den horisontale posisjonen til skjærehodet.

Til å kontrollere godstykkelsen på vasen kan en bruke en passer. På mindre vaser er passer et godt valg. Derimot har den sin begrensning, og på høye vaser brukes det en laserindikator.

1.3 -- Fremgangsmåte.

Nedenfor er fremgangsmåten til dreiing av store vaser generelt beskrevet.

3.1 -- Preparering av emne..

Stokken kappes til et emne med like lange kortsider. Vent med å kappe hjørnene på langsidene. Som feste mot drivdokka bruker jeg ei planskive. I planskiva har jeg gjenga fire hull for bolter M8, som skal skrues inn i stokken. Planskiva plasseres og fire hull (7,4 mm) forborres inn i stokken.

Jeg bruker også planskive mot bakdokka, en har 6 skruer M6.

Ved å bruke planskive både mot drivdokka og bakdokka oppnår jeg at det kun er vertikale krefter som skal tas opp. Dette er momenter en bør ta i betraktning. For mitt vedkommende har stokken veid rundt 90 kg, og dette skal senere settes i rotasjon. Da blir det store krefter på tredreiebenken.

3.2 -- Feste stokken til tredreiebenken.

Etter at stokken er løftet opp på tredreierbenken justeres den til riktig høyde i begge ender. Spindelen og gjengene på drivdokka skal entre planskiva uten problemer samtidig som det samme er tilfelle mot bakdokka.

Planskiva mot drivdokka tas nå av stokken for å skrues inn på spindelen til drivdokka. Deretter skrues hver skrue inn i stokken slik at avstanden mellom planskive og stokk blir minst mulig. Det er viktig at planskiva sitter riktig på spindelen, men ikke nøye om planskiva er plan mot stokken.

3.3 -- Dreie emnet rundt

tredreiingg dreie vaseFør stokken settes i rotasjon settes hastigheten ned til minimum, deretter økes rotasjonshastigheten til benken har en stabil gange.
Stokken skal nå dreies til en sylinder i retning fra bakdokka mot drivdokka.
Begynn på enden mot bakdokka og dann deg et bilde av diameteren du kan oppnå. Til dette bruker jeg et langslipt bollejern.
Med elektrisk motorsag kan hjørnene kappes langsetter stokken. Dette vil spare deg tid. Ikke kapp i stokkens hele lengde, men ta et stykke av gangen.
For å dreie stokken rund bruker jeg et stort bollejern (1 toms). Dette er så stort at jeg kan bruke både push cut og pull cut.

3.4 -- Plantegning av vasen.

dreie store vaserDet er først når stokken er rund at en kan designe vasen. For store vaser er det absolutt en fordel å lage arbeidstegning. Vasen trenger ikke å bli eksakt lik arbeidstegningen med samme mål, men tilnærmet lik.

Når vasen er ferdig dreid utvendig pusses den slik at den får en jevn form. Endelig finpussing gjøres senere.

3.5 -- Hule ut stokken.

dreie vaseUthuling av høye vaser gjøres i to trinn, grovuthuling og finuthuling. Uthuling av lavere vaser hvor et verktøy er tilstrekkelig, gjøres fra topp mot bunn i trinn på ca 3 til 4 cm, hvor godstykkelsen findreies for hvert trinn.

Start uthuling med å montere ei brille. Bor deretter et hull i stokken lik vasens innvendige dybde. Det er en stor fordel å borre vekk kjernen av vasen, fordi etterpå å dreie mitt i senter er svært vanskelig på dype vaser.

Etter boring hules vasen delvis ut med Woodcut Hollowing tool og Hamlet Big brother til nødvendig dybde eller så langt inn en kommer.

Siste uthuling gjøres med annet verktøy med laserindikator. For eksempel verktøy fra Steve Sinner.

På verktøyet fra Steve Sinner monteres skjærdelen fra enten Woodcut eller Hamlet Big Brother.

Fremgangsmåten ved uthuling er å hule ut til riktig godstykkelse fra vasens topp mot bunnen. Gjør ferdig et stykke av gangen og fortsett slik til bunnen av vasen.

3.6 -- Ferdigstilling av vasen.

Vasen skal nå pusses ferdig. Begynn med toppen av vasen, både innvendig og utvendig. Det er ikke alltid nødvendig å pusse hele vasen innvendig. Puss så langt inn du kommer med dine fingre. Kunden kommer heller ikke lengre inn med sine fingre.

Brillen kan nå fjernes og høye vaser må støttes i toppen med Jumbo bakke mot bakdokka.

Vasen pusses ferdig utvendig og behandles etter ditt ønske.

4 -- Epilog.

Før du dreier høye vaser, så øv deg på mindre vaser. En lav vase med fin ytre overflate, dekorering eller lignende, kan være mer dekorativ en høy vase.

Uansett, gjør overflaten eksklusiv.

Se video som viser hvordan jeg dreier en stor vase.

 

Kontakt meg

Grovavegen 6,
7300 Orkanger

+47 - 900 48 589

Dere er velkomne til et besøk. Ring på forhånd

Produksjon og Salg

Jeg lager det meste innenfor tredreide produkter – både rimelige produkter samt mer kunstneriske og eksklusive produkter.

Dreier også produkter på oppdrag.

Forsendelse

Varer sendes over hele landet med Posten eller Bring. Alle forsendelser er med sporing.